Οι πωλήσεις όπλων σε ξένες κυβερνήσεις έφθασαν σε ύψη ρεκόρ το οικονομικό έτος 2009, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.
Οι διακυβερνητικές πωλήσεις όπλων των Ηνωμένων Πολιτειών αυξήθηκαν πέρυσι κατά 4,7% φθάνοντας τα 38,1 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που αποτελεί ρεκόρ, και προβλέπεται να φθάσουν περίπου το ίδιο ποσό το 2010, ανέφερε την Παρασκευή μία υπηρεσία του Πενταγώνου.
Ο ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός πωλήσεων το 2009 ισοδυναμεί με 465% αύξηση σε σχέση με το «χαμηλό σημείο» του δημοσιονομικού έτους 1998, σύμφωνα με τον αντιναύαρχο Τζέφρι Βιερίγνκα, επικεφαλής της Υπηρεσίας Συνεργασίας Άμυνας και Ασφάλειας του Πενταγώνου.
Πολλές, αν όχι οι περισσότερες, συμφωνίες που υπογράφτηκαν το δημοσιονομικό έτος 2009, το οποίο έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, αποτελούν τμήμα μιας ραγδαίας αύξησης των πωλήσεων συμβατικών όπλων που άρχισε κατά τη θητεία του προηγούμενου προέδρου, Τζορτζ Μπους του νεότερου.
Το 2008 οι συμφωνίες για πωλήσεις όπλων ανέρχονταν στα 36,4 δισεκατομμύρια δολάρια και το 2007 στα 23,3 δισεκατομμύρια δολάρια, ανέφερε η υπηρεσία, η οποία διαχειρίζεται το πρόγραμμα Εξωτερικών Στρατιωτικών Πωλήσεων του Πενταγώνου, που αποτελεί ένα σημαντικό τμήμα της οικοδόμησης και διατήρησης συμμαχιών των ΗΠΑ.
Οι πωλήσεις αναμένεται να φθάσουν τα 37,9 δισεκατομμύρια δολάρια το δημοσιονομικό έτος 2010, που ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου, ανέφερε σε γραπτή απάντησή της στο Reuters η Βανέσα Μάρεϊ, εκπρόσωπος της υπηρεσίας.
Οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές όπλων στις ΗΠΑ, όπως οι Lockheed Martin Corp, Boeing Co, Northrop Grumman Corp, General Dynamics Corp και Raytheon Co, επιδιώκουν να αυξήσουν ραγδαία τις πωλήσεις τους στο εξωτερικό προκειμένου να ισοσταθμίσουν τις περικοπές που επέβαλε το Πεντάγωνο σε μεγάλα προγράμματα όπλων στο εσωτερικό.
Οι μεγαλύτεροι αγοραστές όπλων το 2009 ήταν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (7,9 δισ. δολάρια), το Αφγανιστάν (5,4 δισ. δολάρια) και η Σαουδική Αραβία (3,3 δισ. δολάρια) και έπονται η Ταϊβάν (3,2 δισ. δολάρια), η Αίγυπτος (2,1 δισ. δολάρια), το Ιράκ (1,6 δισ. δολάρια), το ΝΑΤΟ (924,5 εκατομμύρια δολάρια), η Αυστραλία (818,7 εκατομμύρια δολάρια) και η Νότια Κορέα (716,6 εκατ. δολάρια), ανέφερε η Μάρεϊ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου