Οι σκληρές συνθήκες εργασίας, οι πολύ χαμηλές αμοιβές, οι εξοντωτικές βάρδιες και οι υπερβολικά υψηλές απαιτήσεις για την ποιότητα του προϊόντος οδήγησαν σε απεργία χιλιάδες Κινέζους εργάτες στο εργοστάσιο της Foxconn στη Ζενγκζού , παραλύοντας τις γραμμές παραγωγής του iPhone 5. Περίπου δυο εβδομάδες μετά τις ταραχές σε άλλη βιομηχανική μονάδα της ίδιας εταιρείας στην Κίνα και όπως ανακοίνωσε ανεξάρτητο παρατηρητήριο, 3.000 με 4.000 εργάτες προχώρησαν σε απεργία που έθεσε εκτός λειτουργίας για μια ημέρα αρκετές γραμμές συναρμολόγησης σε διαφορετικά κτήρια του εργοστασίου.
Ο όμιλος, με έδρα της Ταϊβάν κατασκευάζει προϊόντα τεχνολογίας και είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο στον τομέα αυτό. Τα τελευταία χρόνια στα εργοστάσιά του στην Κίνα έχουν σημειωθεί πολλές αυτοκτονίας και τον περασμένο μήνα ξέσπασαν βίαια επεισόδια ανάμεσα σε εργάτες, στα οποία ενεπλάκησαν περίπου 2.000 εργαζόμενοι και 5.000 αστυνομικοί.
Η απεργία, με τη συμμετοχή 3.000 ως 4.000 εργατών, στο εργοστάσιο του Ζενγκζού στην κεντρική Κίνα άρχισε χθες μετά την απόφαση της διεύθυνσης να αυξήσει το επίπεδο παραγωγής των προϊόντων της, ζητώντας από τους εργαζόμενους να δουλεύουν τις αργίες, διευκρίνισε η οργάνωση με έδρα τη Νέα Υόρκη.
"Η απεργία άρχισε επειδή οι εργάτες υφίστανται υπερβολικά μεγάλη πίεση", δήλωσε ο διευθυντής της China Labour Watch Λι Τσιάνγκ. «Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, πολλές γραμμές παραγωγής του iPhone έχουν σταματήσει σε διαφορετικούς τομείς του εργοστασίου», πρόσθεσε ο ίδιος.
Σύμφωνα με τα όσα διέρρευσαν, πριν από τις βίαιες συγκρούσεις οι επιθεωρητές είχαν αναφέρει στη διεύθυνση του εργοστασίου ότι δέχονταν απειλές από εργάτες. Παρόλο αυτά κάποιοι τους αγνόησαν, προσπαθώντας ίσως έτσι να αποσιωπήσουν το γεγονός.
Η Foxconn συναρμολογεί προϊόντα της Apple, της Sony και της Nokia και έχει περίπου ένα εκατομμύριο εργαζόμενους στην Κίνα.
Ενδεικτικό του μεγέθους της εταιρείας και των εργοστασίων της είναι το ότι μόνο στη Ζενγκζού απασχολούνται 120.000 εργαζόμενοι.
Το 2010, τουλάχιστον 13 εργαζόμενοι της Foxconn αυτοκτόνησαν εξαιτίας, όπως αναφέρουν ακτιβιστές της οργάνωσης, στις πολύ σκληρές συνθήκες εργασίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου