Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Ένα ενδιαφέρον τεστ από τον Σωκράτη, τον αρχαίο φιλόσοφο!


undefinedΜια μέρα, εκεί που ο μεγάλος αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Σωκράτης έκανε τη βόλτα του στην Ακρόπολη, συνάντησε κάποιον γνωστό του, ο οποίος του ανακοίνωσε ότι έχει να του πει κάτι πολύ σημαντικό που άκουσε για κάποιον από τους μαθητές του.

Ο Σωκράτης του είπε ότι θα ήθελε, πριν του πει τι είχε ακούσει, να κάνουν το τεστ της "τριπλής διύλισης".
"- Τριπλή διύλιση;" ρώτησε με απορία ο γνωστός του.
Ναι, πριν μου πεις τι άκουσες για το μαθητή μου, θα ήθελα να κάτσουμε για ένα λεπτό να φιλτράρουμε αυτό που θέλεις να μου πεις.

Το πρώτο φίλτρο είναι αυτό της αλήθειας.
Είσαι λοιπόν εντελώς σίγουρος ότι αυτό που πρόκειται να μου πεις είναι αλήθεια;
Ε... όχι ακριβώς, απλά το άκουσα όμως και...
-Μάλιστα. Άρα δεν έχεις ιδέα αν αυτό που θέλεις να μου πεις είναι αλήθεια ή ψέματα.
Ας δοκιμάσουμε τώρα το δεύτερο φίλτρο, αυτό της καλοσύνης.
Αυτό που πρόκειται να μου πεις για τον μαθητή μου είναι κάτι καλό;
Καλό; Όχι· το αντίθετο μάλλον...
Άρα, συνέχισε ο Σωκράτης, θέλεις να πεις κάτι κακό για τον μαθητή μου, αν και δεν είσαι καθόλου σίγουρος ότι είναι αλήθεια.
Ο γνωστός του έσκυψε το κεφάλι από ντροπή και αμηχανία.
Παρόλα αυτά, συνέχισε ο Σωκράτης, μπορείς ακόμα να περάσεις το τεστ γιατί υπάρχει και το τρίτο φίλτρο.
Το τρίτο φίλτρο: της χρησιμότητας.
Είναι αυτό που θέλεις να μου πεις για τον μαθητή μου κάτι που μπορεί να μου φανεί χρήσιμο (ωφέλιμο) σε κάτι;
Όχι· δεν νομίζω...
Άρα, λοιπόν, αφού αυτό που θα μου πεις δεν είναι ούτε αλήθεια ούτε καλό ούτε χρήσιμο (ωφέλιμο), γιατί θα πρέπει να το ακούσω;

Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Διεκόπη η παραγωγή του iPhone 5 λόγω της απεργίας


  Οι σκληρές συνθήκες εργασίας, οι πολύ χαμηλές αμοιβές, οι εξοντωτικές βάρδιες και οι υπερβολικά υψηλές απαιτήσεις για την ποιότητα του προϊόντος οδήγησαν σε απεργία χιλιάδες Κινέζους εργάτες στο εργοστάσιο της Foxconn στη Ζενγκζού , παραλύοντας τις γραμμές παραγωγής του iPhone 5. Περίπου δυο εβδομάδες μετά τις ταραχές σε άλλη βιομηχανική μονάδα της ίδιας εταιρείας στην Κίνα και όπως ανακοίνωσε ανεξάρτητο παρατηρητήριο, 3.000 με 4.000 εργάτες προχώρησαν σε απεργία που έθεσε εκτός λειτουργίας για μια ημέρα αρκετές γραμμές συναρμολόγησης σε διαφορετικά κτήρια του εργοστασίου.
  Ο όμιλος, με έδρα της Ταϊβάν κατασκευάζει προϊόντα τεχνολογίας και είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο στον τομέα αυτό. Τα τελευταία χρόνια στα εργοστάσιά του στην Κίνα έχουν σημειωθεί πολλές αυτοκτονίας και τον περασμένο μήνα ξέσπασαν βίαια επεισόδια ανάμεσα σε εργάτες, στα οποία ενεπλάκησαν περίπου 2.000 εργαζόμενοι και 5.000 αστυνομικοί.

  Η απεργία, με τη συμμετοχή 3.000 ως 4.000 εργατών, στο εργοστάσιο του Ζενγκζού στην κεντρική Κίνα άρχισε χθες μετά την απόφαση της διεύθυνσης να αυξήσει το επίπεδο παραγωγής των προϊόντων της, ζητώντας από τους εργαζόμενους να δουλεύουν τις αργίες, διευκρίνισε η οργάνωση με έδρα τη Νέα Υόρκη.
  "Η απεργία άρχισε επειδή οι εργάτες υφίστανται υπερβολικά μεγάλη πίεση", δήλωσε ο διευθυντής της China Labour Watch Λι Τσιάνγκ. «Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, πολλές γραμμές παραγωγής του iPhone έχουν σταματήσει σε διαφορετικούς τομείς του εργοστασίου», πρόσθεσε ο ίδιος.
  Σύμφωνα με τα όσα διέρρευσαν, πριν από τις βίαιες συγκρούσεις οι επιθεωρητές είχαν αναφέρει στη διεύθυνση του εργοστασίου ότι δέχονταν απειλές από εργάτες. Παρόλο αυτά κάποιοι τους αγνόησαν, προσπαθώντας ίσως έτσι να αποσιωπήσουν το γεγονός.
  Η Foxconn συναρμολογεί προϊόντα της Apple, της Sony και της Nokia και έχει περίπου ένα εκατομμύριο εργαζόμενους στην Κίνα.
  Ενδεικτικό του μεγέθους της εταιρείας και των εργοστασίων της είναι το ότι μόνο στη Ζενγκζού απασχολούνται 120.000 εργαζόμενοι.
  Το 2010, τουλάχιστον 13 εργαζόμενοι της Foxconn αυτοκτόνησαν εξαιτίας, όπως αναφέρουν ακτιβιστές της οργάνωσης, στις πολύ σκληρές συνθήκες εργασίας.

Πανεπιστημιακή σπατάλη


  Ένα ακόμη μελανό σημείο έρχεται να προστεθεί στις καταγγελίες για κακοδιαχείριση των επιδοτήσεων που το Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης λαμβάνει από το κράτος, δημοσιεύει το Σάββατο η εφημερίδα «Παραπολιτικά». Η πρυτανεία καλείται να απαντήσει στον εισαγγελέα πώς είναι δυνατόν από τα 25 εκατ. ευρώ που λαμβάνει το πανεπιστήμιο, τα 17 να κατευθύνονται σε εργολάβους για την καθαριότητα και τη φύλαξη του κτιρίου, ενώ παράλληλα οι εργαζόμενοι σε αυτούς τους τομείς παραμένουν για μήνες απλήρωτοι.
  Για την ακρίβεια, το ίδρυμα δαπανά πάνω από 32.000 ευρώ την ημέρα για τα συνεργεία καθαριότητας, τη στιγμή που κινδυνεύει να μείνει χωρίς ρεύμα και φυσικό αέριο και οι υπάλληλοι στο τεχνικό συνεργείο έχουν φτάσει στα όρια της απελπισίας.
  Καθώς, μάλιστα τα κτίρια του Αριστοτελείου πανεπιστημίου, εκτός από καθαρά, πρέπει να φυλάσσονται και επί 24ώρου βάσεως, το ίδρυμα αποφασίζει πως για τον σκοπό αυτό θα πρέπει να ξοδεύονται περίπου 20.000 ευρώ την ημέρα.  

N.Αφρική : Νέες αιματηρές συγκρούσεις μεταλλωρύχων -αστυνομίας


  Ένας άντρας έχασε τη ζωή του χθες Πέμπτη σε συγκρούσεις ανάμεσα σε απεργούς εργάτες του μεταλλείου πλατίνας της Amplats και αστυνομικούς. 
  "Οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ εναντίον των απεργών με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος", δήλωσε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γκαντάφι Μντόντα, επιβεβαιώνοντας την είδηση που είχαν μεταδώσει δύο Νοτιοαφρικανικοί ραδιοσταθμοί. Μέχρι τώρα δεν έχει διευκρινιστεί αν οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν σφαίρες από καουτσούκ ή κανονικές.
  Παράλληλα, η εταιρία εξόρυξης πλατίνας Amplats, θυγατρική του μεγαλύτερου παγκοσμίως ομίλου Anglo American, ανακοίνωσε σήμερα ότι απέλυσε 12.000 εργαζόμενους στο ορυχείο της στο Ρούστενμπουργκ της Νότιας Αφρικής επειδή έπαιρναν μέρος σε μια παράνομη απεργία που διαρκεί τρεις εβδομάδες.
  «Περίπου 12.000 εργαζόμενοι αποφάσισαν να μην παρουσιαστούν ενώπιον των πειθαρχικών συμβουλίων, να μην πάρουν μέρος στις ακροάσεις και άρα απολύθηκαν», διευκρινίζεται σε ανακοίνωση της εταιρείας, η οποία είχε προειδοποιείσαι για τις προθέσεις της τους μεταλλωρύχους.
  Η Amplats πρόσθεσε ότι εξαιτίας των παράνομων απεργιών έχει μειωθεί η παραγωγή της κατά 39.000 ουγγιές, γεγονός που σημαίνει απώλεια κερδών ύψους 700 εκατομμυρίων ραντ (63 εκατομμύρια ευρώ).(πηγή:http://www.newsnow.gr/article/229462/n-afriki-nees-aimatires-sygkrouseis-metalloryxonastynomias.html)

   Ντροπή και αίσχος γιατί για άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκε η απανθρωπιά των πολυεθνικών με σκοπό της απόκτηση τεράστιων κερδών και την λατρεία τους το χρήμα. Οι εργασιακές συνθήκες είναι επιεικώς άθλιες και οι άνθρωποι το μόνο που ζητούν κάτι το οποίο πρέπει να θεωρείται αυτονόητο είναι να μην ταλαιπωρούνται και αντιμετωπίζονται σαν ζώα.