Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Αποφάσεις συνόδου

Βρυξέλλες, 26 Οκτωβρίου 2011
ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ  ΣΥΝΟΔΟΥ  ΚΟΡΥΦΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ
1. Κατά την τελευταία τριετία, λάβαµε πρωτοφανή µέτρα, προκειµένου να αντιµετωπίσουµε τις επιπτώσεις της παγκόσµιας οικονοµικής κρίσης, τόσο στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στη ζώνη του ευρώ. Η στρατηγική την οποία εφαρµόζουµε περιλαµβάνει αποφασιστικές προσπάθειες ώστε να εξασφαλισθούν η δηµοσιονοµική εξυγίανση, η υποστήριξη χωρών που αντιµετωπίζουν δυσκολίες και να ενισχυθεί η διακυβέρνηση της ζώνης του ευρώ που θα οδηγήσει σε βαθύτερη οικονοµική ενοποίηση µεταξύ των χωρών µας και σε ένα φιλόδοξο θεµατολόγιο για την ανάπτυξη. Κατά τη σύνοδο της 21ης Ιουλίου, λάβαµε ορισµένες σηµαντικές αποφάσεις. Η επικύρωση, και από τα 17 κράτη µέλη της ζώνης του ευρώ, των µέτρων που αφορούν το Ευρωπαϊκό Ταµείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) ενισχύει την ικανότητά μας να αντιδράσουµε στην κρίση. Η συµφωνία και από τα τρία θεσµικά όργανα για ισχυρή νοµοθετική δέσµη εντός των δοµών της ΕΕ σχετικά µε τη βελτίωση της οικονοµικής διακυβέρνησης συνιστά ακόµη ένα αξιόλογο επίτευγµα. Η καθιέρωση του Ευρωπαϊκού Εξαµήνου άλλαξε ριζικά τον τρόπο συντονισµού των δηµοσιονοµικών και οικονοµικών πολιτικών µας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πλέον, ο συντονισµός σε ενωσιακό επίπεδο πραγµατοποιείται πριν από τη λήψη των εθνικών αποφάσεων. Το ευρώ  εξακολουθεί να στηρίζεται σε ισχυρές βάσεις.
2. Απαιτείται περαιτέρω δράση για την αποκατάσταση της εµπιστοσύνης. Για το λόγο αυτό, συµφωνούµε σήµερα ως προς ένα περιεκτικό σύνολο πρόσθετων µέτρων µε τα οποία εκφράζουµε την ισχυρή µας βούληση να πράξουµε τα αναγκαία για την αντιµετώπιση των τρεχουσών δυσκολιών και να λάβουµε τα απαραίτητα µέτρα για την ολοκλήρωση της οικονοµικής και νοµισµατικής µας ένωσης. Υποστηρίζουµε πλήρως την ΕΚΤ στις προσπάθειές της να διατηρήσει τη σταθερότητα των τιµών στη ζώνη του ευρώ.
Διατηρησιµότητα των δηµόσιων οικονοµικών και διαρθρωτικές µεταρρυθµίσεις για την ανάπτυξη
3. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βελτιώσει την προοπτική της για την ανάπτυξη και  απασχόληση, όπως περιγράφεται στο θεµατολόγιο για την ανάπτυξη που συµφωνήθηκε κατά το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο της 23ης Οκτωβρίου 2011. Επαναλαµβάνουµε την πλήρη δέσµευσή µας να εφαρµόσουµε τις συστάσεις ανά χώρα, οι οποίες διατυπώθηκαν στο πλαίσιο του πρώτου Ευρωπαϊκού Εξαµήνου και να επικεντρώσουµε τις δηµόσιες δαπάνες στους τοµείς της ανάπτυξης
4. Όλα τα κράτη µέλη της ζώνης ευρώ είναι απολύτως αποφασισµένα να συνεχίσουν την πολιτική τους για δηµοσιονοµική εξυγίανση και διαρθρωτικές µεταρρυθµίσεις. Ιδιαίτερη προσπάθεια θα χρειασθεί να καταβάλουν τα κράτη µέλη εκείνα που αντιµετωπίζουν εντάσεις στις αγορές κρατικών οµολόγων.
5. Χαιρετίζουµε τα σηµαντικά βήµατα που πραγµατοποίησε η Ισπανία  προκειµένου να µειώσει το δηµοσιονοµικό της έλλειµµα, να αναδιαρθρώσει τον τραπεζικό τοµέα της και να µεταρρυθµίσει τις αγορές προϊόντων και εργασίας, καθώς και την έγκριση µιας συνταγµατικής τροποποίησης περί ισοσκελισµένου προϋπολογισµού. Η αυστηρή υλοποίηση της δηµοσιονοµικής προσαρµογής σύµφωνα µε τον σχεδιασµό είναι ουσιαστικής σηµασίας, συµπεριλαµβανοµένου του περιφερειακού επιπέδου, προκειµένου να τηρηθούν οι δελεάσεις  του Συµφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, καθώς και η ενίσχυση του δημοσιολογικού πλαισίου µε την επεξεργασία νοµοθεσίας χαµηλότερου επιπέδου ώστε να καταστεί πλήρως λειτουργική η συνταγµατική τροποποίηση.. Απαιτούνται περαιτέρω ενέργειες προκειµένου να προκειµένου να αυξηθεί η ανάπτυξη έτσι ώστε να µειωθεί το απαράδεκτα υψηλό ποσοστό  ανεργίας. Στις  ενέργειες αυτές πρέπει να συµπεριληφθούν η ενίσχυση των αλλαγών στην αγορά εργασίας  ώστε να αυξηθεί η ευελιξία σε επίπεδο επιχειρήσεων και η απασχολησιµότητα  του εργατικού δυναµικού, καθώς και άλλες µεταρρυθµίσεις που θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα, ιδιαίτερα η προέκταση των µεταρρυθµίσεων στον τοµέα των υπηρεσιών.
6. Χαιρετίζουµε τα σχέδια της Ιταλίας για διαρθρωτικές µεταρρυθµίσεις που τονώνουν τη µεγέθυνση και τη στρατηγική για την εξυγίανση των δηµόσιων οικονοµικών, όπως περιγράφονται στην επιστολή που απευθύνεται στους Προέδρους του  Ευρωπαϊκού Συµβουλίου και της Επιτροπής και παροτρύνουµε την Ιταλία να παρουσιάσει επειγόντως ένα φιλόδοξο χρονοδιάγραµµα των µεταρρυθµίσεων αυτών. Επικροτούµε τη δέσµευση της Ιταλίας να επιτύχει ισοσκελισµένο προϋπολογισµό έως το 2013 και διαρθρωτικό πλεόνασμα ου προϋπολογισµού το 2014, επιτυγχάνοντας µείωση του ακαθάριστου  χρέους του δημοσίου τοµέα στο 113% του ΑΕΠ το 2014, καθώς και την προβλεπόµενη προσθήκη διάταξης στο σύνταγµα περί ισοσκελισµένου προϋπολογισµού έως τα µέσα του 2012. Η Ιταλία θα εφαρµόσει τώρα τις προτεινόµενες διαρθρωτικές µεταρρυθµίσεις προκειµένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότηταµε τον περιορισµό της γραφειοκρατίας, την κατάργηση των ελάχιστων αµοιβών στην παροχή επαγγελµατικών υπηρεσιών και την περαιτέρω απελευθέρωση των τοπικών δηµόσιων υπηρεσιών και επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας. Σηµειώνουµε τη δέσµευση της Ιταλίας να προβεί σε αναθεώρηση της εργατικής νομοθεσίας και ειδικότερα των κανόνων και διαδικασιών περί απόλυσης και να επανεξετάσει το κατακερµατισµένο σύστηµα των επιδοµάτων ανεργίας έως τα τέλη του 2011, λαμβάνοντας υπόψη τους δηµοσιονοµικούς περιορισµούς. Σηµειώνουµε το σχέδιο αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 έτη έως το 2026 και συνιστούµε τον έως το τέλος του έτους καθορισµό της διαδικασίας για επίτευξη του στόχου αυτού. Στηρίζουµε την πρόθεση της Ιταλίας να επανεξετάσει τα προγράφατε διαρθρωτικών ταµείων ιεραρχώντας εκ νέου τα σχέδια και εστιάζοντας στην εκπαίδευση, την απασχόληση, το ψηφιακό θεµατολόγιο και τα σιδηροδροµικά δίκτυα προκειµένου να βελτιωθούν οι προϋποθέσεις για την τόνωση της ανάπτυξης και την αντιµετώπιση των περιφερειακών αποκλίσεων.
Καλούµε την Επιτροπή να παράσχει λεπτοµερή αξιολόγηση των µέτρων και να παρακολουθεί την εφαρµογή τους, τις δε ιταλικές αρχές να παράσχουν εγκαίρως κάθε αναγκαία πληροφορία για την αξιολόγηση αυτή.

Χώρες που υπόκεινται σε πρόγραµµα προσαρµογής
7. Επαναλαµβάνουµε ότι είµαστε αποφασισµένοι να εξακολουθήσουµε να στηρίζουµε όλες τις χώρες που υπόκεινται σε πρόγραµµα έως ότου ανακτήσουν πρόσβαση στις αγορές, µε την προϋπόθεση ότι θα εφαρµόσουν πλήρως τα προγράµµατα αυτά.
8. Όσον αφορά τις χώρες που υπόκεινται σε πρόγραµµα, εκφράζουµε  ικανοποίηση για την πρόοδο που σηµείωσε η Ιρλανδία όσον αφορά την πλήρη εφαρµογή του προγράμματος προσαρµογής της, το οποίο παράγει θετικά αποτελέσµατα. Η Πορτογαλία πραγµατοποιεί επίσης πρόοδο στο πρόγραµµά της και είναι αποφασισµένη να  εξακολουθήσει να λαβώνει µέτρα για τη στήριξη της βιωσιµότητας των δηµόσιων οικονοµικών και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Καλούµε και τις δύο χώρες να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους, να παραµείνουν προσηλωµένες στους συµφωνηµένους στόχους και να είναι έτοιµες να λάβουν οποιαδήποτε πρόσθετα µέτρα απαιτηθούν για την επίτευξη των στόχων αυτών.
9. Χαιρετίζουµε την απόφαση της Ευρωοµάδας για την καταβολή της έκτης δόσης του προγράµµατος στήριξης ΕΕ/1ΝΤ για την Ελλάδα. Προσβλέπουµε στην ολοκλήρωση ενός βιώσιµου και αξιόπιστου νέου πολυετούς προγράµµατος ΕΕ/1ΝΤ µέχρι το τέλος του έτους.
10. Θα πρέπει να ενισχυθούν οι µηχανισµοί για την παρακολούθηση της εφαρµογής του ελληνικού προγράµµατος, όπως ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση. Η ιδιοποίηση του προγράµµατος είναι ελληνική και η εφαρµογή του ευθύνη των ελληνικών αρχών. Στο πλαίσιο του νέου προγράµµατος, η Επιτροπή, σε συνεργασία µε τους υπόλοιπους εταίρους της στην
Τρόικα, θα συγκροτήσει για τη διάρκεια του προγράµµατος επιτόπου εποπτική ικανότητα, συµπεριλαµβανοµένης της συµµετοχής εθνικών εµπειρογνωµόνων, σε στενή και συνεχή συνεργασία µε την ελληνική κυβέρνηση και την Τρόικα για την παροχή συµβουλών και συνδροµής ώστε να διασφαλιστεί η έγκαιρη και πλήρης εφαρµογή των µεταρρυθµίσεων. Θα συνδράµει την Τρόικα στην αξιολόγηση της συµµόρφωσης των µέτρων που θα λάβει η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο των δεσµεύσεων του προγράµµατος. Αυτός ο νέος ρόλος θα καθοριστεί στο Μνηµόνιο συµφωνίας. Προκειµένου να διευκολυνθεί η αποδοτική χρήση των σηµαντικών επίσηµων δανείων για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, η διακυβέρνηση του Ελληνικού Ταµείου Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) θα ενισχυθεί σε συµφωνία µε την ελληνική κυβέρνηση και την Τρόικα.
11. Εκφράζουµε την πλήρη υποστήριξή µας προς την Ειδική Οµάδα για την τεχνική βοήθεια που συγκρότησε η Επιτροπή.
12. Η συµµετοχή του ιδιωτικού τοµέα (PSI) έχει ζωτικό ρόλο στην εδραίωση της βιαιότητας του ελληνικού χρέους. Συνεπώς χαιρετίζουµε την τρέχουσα συζήτηση µεταξύ της Ελλάδας και των ιδιωτών επενδυτών της για την εξεύρεση λύσης για εµβάθυνση της συµµετοχής του ιδιωτικού τοµέα. Από κοινού µε ένα φιλόδοξο πρόγραµµα για την ελληνική οικονοµία, η συµµετοχή του ιδιωτικού τοµέα αναµένεται να διασφαλίσει την αποµείωση της σχέσης του
ελληνικού χρέους προς το ΑΕΠ µε στόχο να φθάσει το 120% έως το 2020. Προς το σκοπό αυτό, καλούµε την Ελλάδα, τους ιδιώτες επενδυτές και όλα τα ενδιαφερόµενα µέρη να διαµορφώσουν εθελοντική ανταλλαγή οµολόγων µε ονοµαστική µείωση του 50% επί του θεωρητικού ελληνικού χρέους που κατέχουν ιδιώτες επενδυτές. Τα κράτη µέλη της ευρωζώνης θα συνεισφέρουν στη δέσµη PSI ποσό ύψους έως 30 δισ. ευρώ. Στη βάση αυτή, ο επίσηµος τοµέας είναι έτοιµος να παράσχει πρόσθετη χρηµατοδότηση του προγράψαντος ύψους έως 100 δισ. ευρώ µέχρι το 2014, συµπεριλαµβανοµένης της απαιτούµενης ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. Το νέο πρόγραµµα θα πρέπει να συµφωνηθεί έως το τέλος του 2011 και η ανταλλαγή οµολόγων να εφαρµοστεί στις αρχές του 2012.
Καλούµε το 1ΝΤ να συνεχίσει να συνεισφέρει στη χρηµατοδότηση του νέου ελληνικού προγράµµατος.
13. Η Ελλάδα δεσµεύει µελλοντικές ταµειακές ροές από το πρόγραµµα «Ήλιος» ή άλλα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις πέραν των ήδη περιλαµβανοµένων στο πρόγραµµα προσαρµογής για την περαιτέρω µείωση του χρέους της Ελληνικής 1ηµοκρατίας έως 15 δισ. ευρώ µε σκοπό την αποκατάσταση της δανειοδοτικής ικανότητας του Ευρωπαϊκού Ταµείου Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
14. Η πιστωτική ενίσχυση θα παρασχεθεί για να στηρίξει την ποιότητα της παροχής ασφάλειας προκειµένου να καταστεί δυνατή η περαιτέρω χρήση της για την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στις πράξεις εξασφάλισης ρευστότητας του Ευρωσυστήµατος.
15. Όσον αφορά τη γενική προσέγγισή µας για τη συµµετοχή του ιδιωτικού τοµέα στη ζώνη του ευρώ, επαναλαµβάνουµε την απόφασή µας της 21ης Ιουλίου 2001, ότι η περίπτωση της Ελλάδας απαιτεί µια λύση έκτακτου και µοναδικού χαρακτήρα.
16. Όλα τα υπόλοιπα κράτη µέλη της ζώνης του ευρώ επαναλαµβάνουν επισήµως την ακλόνητη βούλησή τους να τιµήσουν πλήρως την οικεία κρατική υπογραφή τους, καθώς και όλες τις δεσµεύσεις τους για βιώσιµες δηµοσιονοµικές συνθήκες και διαρθρωτικές µεταρρυθµίσεις.
Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ υποστηρίζουν πλήρως την αποφασιστικότητα αυτή, καθώς η αξιοπιστία όλων των κρατικών υπογραφών τους συνιστά ουσιαστικό στοιχείο για την εξασφάλιση χρηµατοοικονοµικής σταθερότητας στο σύνολο της ζώνης του ευρώ.
Μηχανισµοί σταθερότητας
17. Η διαδικασία επικύρωσης του αναθεωρηµένου ΕΤΧΣ έχει πλέον ολοκληρωθεί σε όλα τα κράτη µέλη της ζώνης του ευρώ και η Ευρωοµάδα έχει συµφωνήσει τις εκτελεστικές κατευθυντήριες γραµµές όσον αφορά τις παρεµβάσεις στις πρωτογενείς και στις δευτερογενείς αγορές, τις παροχές προληπτικής πίστωσης και την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών. 6ς εκ τούτου, οι αποφάσεις τις οποίες λάβαµε σχετικά µε το ΕΤΧΣ στις 21 Ιουλίου µπορούν να εφαρµοσθούν πλήρως. Θα χρησιµοποιηθούν αποτελεσµατικά όλα τα διαθέσιµα µέσα για την εξασφάλιση της χρηµατοπιστωτικής σταθερότητας στη ζώνη του ευρώ. Όπως αναφέρεται στις εκτελεστικές κατευθυντήριες γραµµές, σύµφωνα µε τις πρακτικές του ΔΝΤ, τυχόν νέα (προληπτικά) προγράµµατα θα υπόκεινται σε επιβολή αυστηρών όρων .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου